Úvod / Aktuality / Dodali jsme městu nejvyšší množství tepla v historii

Dodali jsme městu nejvyšší množství tepla v historii

V dodávce tepla a elektřiny má SAKO Brno za sebou již druhý rekordní rok. Vloni jsme zpracovali 241 tisíc tun odpadu a dodali z něj do sítě CZT 1,2 milionu GJ tepla a 47,7 GWh elektrické energie. To vše má „na svědomí“ moderní zařízení na energetické zpracování odpadu (ZEVO), které dokáže směsný komunální odpad využít a vyrobit z něj energii pro sto tisíc brněnských domácností.
Díky fungujícímu ZEVO je Brno jedním ze čtyř měst republiky, které směsný komunální odpad nemusí skládkovat. Energetickým využíváním odpadu zajišťujeme úsporu stále dražších fosilních paliv a šetříme životní prostředí. Pomáháme tak městu splnit plán snížení emisí CO2 v průběhu 10 let nejméně o 40 %. „SAKO Brno je významným přispěvatelem k závazku Brna o snížení emisí CO2. Přeměnou odpadu v teplo šetříme neobnovitelné fosilní zdroje energie. Když odkloňujeme odpad od skládkování, zabraňujeme vzniku emisí metanu,“ říká 1. náměstek primátorky Petr Hladík. Kromě výroby energie zvládne naše ZEVO separovat také železo či hliník. Takto jsme vloni připravili k recyklaci 4 071 tun železa a 511 tun neželezných kovů.
V loňském roce dokončilo SAKO Brno hned dva významné projekty, které energetické využívání odpadu činí ještě efektivnějším. „Od listopadu máme v provozu velkokapacitní drtič, který zpracovává odpad třikrát rychleji než doposud. Dokáže podrtit až 25 tun odpadu za hodinu, poradí si i s odolnými materiály jako například pařezy či objemné kusy nábytku, které díky tomu nemusí skončit na skládce. Je méně náročný na údržbu i spotřebu energie,“ říká předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder. Druhou novinkou byla instalace absorpčního tepelného čerpadla. Jde o unikátní technologické řešení, schopné vyrobit až 29 tisíc GJ tepla ročně, v České republice první svého druhu, které umí transformovat dosud nevyužité odpadní teplo během procesu výroby elektrické energie na teplotu vhodnou k vytápění. Podrobnější informace naleznete zde: Pro média | SAKO - svoz a zpracování odpadu Brno
Vaše SAKO


Zpět na archiv aktualit