Úvod / Aktuality / Poslední drátěné kontejnery opustily Brno

Poslední drátěné kontejnery opustily Brno

Velké šedé kovové kontejnery byly prvními průkopníky třídění plastů v Brně. Kdysi jich ve městě bývalo skoro dvě stě. Postupně se nahrazovaly přeci jen estetičtějšími a praktičtějšími plastovými nádobami ve žluté barvě. Protože k plastu žlutá prostě patří. 
Po sedmnácti letech (ano, tak dlouho už v Brně třídíme) je už v ulicích nenajdete. Koncem ledna SAKO Brno odvezlo poslední z Řečkovic od Globusu. „V tuto chvíli jsou drátěné kontejnery na plast zrušené po celém území města. Navíc dochází k optimalizaci svozových tras. V souvislosti s navyšováním množství separovaného odpadu průběžně zvyšujeme frekvenci vývozů. Jsou místa, kam zajíždíme i sedmkrát týdně,“ potvrzuje předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder.
Tzv. „drátěnky“ mohlo vyvážet pouze speciální vozidlo, které mělo uzpůsobený nakladač pro tento typ kontejneru. Ve srovnání s dnešní sítí nadzemních i podzemních kontejnerů to znamenalo menší pružnost při nastavování frekvence vývozů. Rovněž nákup nových drátěných kontejnerů či oprava těch sloužících byla finančně náročnější než u moderních plastových nádob. „Kontejner bylo třeba odvézt do dílny, opravit plechové části, vyměnit písty pro snadné otevření,“ vypočítává mistr svozu Tomáš Ondrášek. Tyto nádoby také u některých občanů evokovaly pocit, že do nich patří cokoliv velkého, i když to není plast. „Mezi separovanými plasty se často nacházel nábytek, pytle mokrých pilin, staré kufry, pneumatiky z nákladního vozu, větve, a dokonce i lednice, tedy to, co by normálně patřilo výhradně na sběrné středisko odpadu, “ říká Tomáš Ondrášek, který zároveň doufá, že nahrazení drátěných kontejnerů za žluté nadzemní i podzemní kontejnery udělá tomuto nešvaru konec, a že z kontejnerů budou popeláři vyvážet jen znovu využitelné plasty. 
Jak se říká, všechno jednou končí. A tak ulice Brna definitivně opouštějí drátěné kontejnery na plast, které stávaly u počátků třídění v Brně. „S jejich ústupem se zvyšuje přehlednost systému třídění a zlepšuje vzhled města,“ dodává Filip Leder, předseda představenstva akciové společnosti SAKO Brno. Tiskovou zprávu k tématu naleznete zde.
Vaše SAKO


Zpět na archiv aktualit