Úvod / Aktuality / Odstrojené vánoční stromky patří na sběrné středisko či vedle černé popelnice, nevhodné dárky přineste do Re-Use centra

Odstrojené vánoční stromky patří na sběrné středisko či vedle černé popelnice, nevhodné dárky přineste do Re-Use centra

Svátek Tří králů, šestý leden. Dle tradice den, kdy by se měl odstrojovat vánoční stromek. Kam s vysloužilým symbolem Vánoc? Každé město má trošku jiný systém sběru vánočních stromků, v Brně je to velmi jednoduché.

Odstrojený vánoční stromek patří ideálně na sběrné středisko nebo alespoň vedle černé popelnice. Stromky ze sběrných středisek odpadů jsou odváženy na kompostárnu, kde poslouží k výrobě kvalitního kompostu, stromky od černých popelnic se vozí do areálu SAKO Brno, kde se z nich vyrobí teplo a elektřina do brněnských domácností,“ připomíná Filip Leder, předseda představenstva SAKO Brno.
Pokud nemáte možnost odevzdat řádně odstrojený jehličnan na sběrném středisku, postačí jej jednoduše položit na zem vedle černé popelnice či kontejneru. Opravdu stačí položit jej na zem, vedle nádoby, není třeba snažit se  stromkem zaplnit kontejner, neboť by do příštího svozu omezovalo jeho užívání.
Velmi prosíme o nařezání mohutnějších kmenů (cca nad 5 cm tloušťky) na přibližně metrové kusy. Je to proto, aby se s nimi mohlo poradit lisovací zařízení popelářského vozu a nepoškodilo se.
Apeluji na občany, aby nepotřebné vánoční stromky nedávali ke stanovištím barevných kontejnerů na tříděný odpad, protože vozy svážející tříděný odpad, nejsou k jejich sběru uzpůsobeny. Stejně tak nepatří k biopopelnicím, k podzemním kontejnerům či mimo bezprostřední okolí černých popelnic. Pouze stromky od černých popelnic mohou být odvezeny v rámci standardního svozového harmonogramu. Doporučujeme umístit je k černé popelnici v předvečer svozu, aby na ulici nezůstávaly příliš dlouho,“ zdůrazňuje Filip Leder.
Je samozřejmé, že vánoční stromky nepatří volně na chodník, do parku, a z důvodu možného poranění zvěře o zapomenutý háček ani do lesa, či do volné přírody.
Kromě stromků se lidé po svátcích zbavují také nepotřebných či nevhodných vánočních dárků. Není nutné je vyhazovat do popelnice, když po Brně máme celkem sedm RE-Use pointů, kam lze nevhodné dárky odevzdávat. Výtěžek z jejich následného prodeje pak pomůže financovat údržbu a výsadbu květinových záhonů ve městě.

Ke správnému  rozloučení se symolem Vánoc Vám možná pomůže náš návod ZDE


Zpět na archiv aktualit