Úvod / Aktuality / Vánoční stromek patří ideálně na sběrné středisko či alespoň vedle černé popelnice. Zbavený všech ozdob.

Vánoční stromek patří ideálně na sběrné středisko či alespoň vedle černé popelnice. Zbavený všech ozdob.

Máte doma vánoční stromek, opadává z něj jehličí a přemýšlíte, jak se tohoto symbolu Vánoc zbavit? Je svátek Tří králů. Podle tradice o tomto víkendu nastal ten pravý čas, a právě proto by Vám mohly naše informace  pomoci.

V Brně je systém rozloučení s vánočním stromkem poměrně jednoduchý. Je však třeba respektovat několik  důležitých zásad, doporučení a pravidel.

Pravidlo první – co s ním.

Vánoční stromek důkladně zbavte všech vánočních ozdob, řetězů či zapomenutých prskavek. Zejména pozor na háčky, mohl by se o ně někdo poranit. Porouchaná vánoční světla, skleněné ozdoby, vybité baterie – tohle vše neházejte do koše, ale odneste na sběrné středisko odpadů.

Pravidlo druhé – kam s ním.

Z hlediska životního prostředí je ideální odnést vánoční stromek na sběrné středisko odpadů. Stromky odtud jsou odváženy na kompostárnu, kde pak obohatí vznikající kompost. I proto je důležité, aby na kompostárnu mohlo jít jen dřevo, žádný kov, nebo plast.

Další správnou možností je položit v předvečer svozu řádně odstrojený vánoční stromek vedle černé nádoby na směsný komunální odpad. Popelářský vůz jej pak v rámci standardního svozu odveze do areálu SAKO Brno, kde se z něho vyrobí teplo a energie pro brněnské domácnosti. Kmeny stromků v průměru nad  pět centimetrů doporučujeme nařezat na přibližně metrové kusy. Silné a dlouhé kmeny není totiž lisovací zařízení svozového vozu schopné zpracovat a mohlo by se poškodit.

Pravidlo třetí – kam ne!

Nepotřebné vánoční stromky prosíme NEODKLÁDAT na chodník, do parku či na jiné veřejné prostranství. Nenosit do lesa či na louku, stačí jeden zapomenutý háček, čokoládový bonbon v celofánu a neštěstí pro zvířátka je na světě. Nerozřezaný stromek nepatří ani dovnitř odpadové nádoby, a to především z prostorových důvodů. Chybou je také pokládat jejvedle barevných kontejnerů na tříděný odpad, k podzemním kontejnerům a k popelnicím na bioodpad. Došlo by tím k znehodnocení  tříděného odpadu jako suroviny. Do plastu papíru a skla se stromek nehodí.

Takže zkrátka, se stromkem, když k popelnici, tak k černé, ale lépe přeci jen na sběrné středisko odpadů…

 


Zpět na archiv aktualit