Úvod / Aktuality / Pravidelný provoz automatické třídicí linky má za sebou týden

Pravidelný provoz automatické třídicí linky má za sebou týden

Brno, 27. března 2023 - Pravidelný provoz automatické třídicí linky na plast, papír a kovové obaly trvá už týden. Minulé pondělí jej slavnostně zahájil premiér Petr Fiala spolu s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou, ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem.

Důvod, proč se na slavnostní zahájení pravidelného provozu sešlo tolik významných hostů, je zřejmý. Jde totiž o první třídicí linku v České republice, která není založena na lidské práci, ručním třídění.
Zde, v areálu městské svozové a odpadové firmy SAKO Brno jej třídí stroje. „Vysoký stupeň automatizace provozu zajišťují optické senzory, které dokážou rozlišit a separovat různé druhy odpadů mnohem rychleji a efektivněji než stávající ruční dotřiďování,“ vysvětluje Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno. Například pokud jde o plast, zvládala stará linka maximálně 6 tisíc tun plastu ročně s čistotou třídění maximálně 35 %. Nová, automatická, linka roztřídí více než 20 tisíc tun plastového odpadu, navíc s trojnásobně vyšší čistotou třídění.
Automatizovaný způsob dotřiďování minimalizuje zbytkový odpad. Technologie, která umí zachytit recyklovatelné plastové komodity až s 95% přesností, pomůže v třídění separovaného odpadu nejen Brnu, ale také podstatné části Jihomoravského kraje,“ oceňuje ministr životního prostředí Petr Hladík.
Technologie nové linky vytřídí až 4,5 tuny odpadu za hodinu. Poradí si s odpadem uloženým v pytlích, který roztrhne tak, aby k třídění postupoval už volně ložený. Softwarový program následně rozpozná plasty podle tvaru, složení, a dokonce i barev. Balistická separace rozdělí odpad na 2D části (sáčky, fólie) a 3D části (kelímky, vaničky, konzervy). Součástí technologie je magnetický separátor železných kovů a indukční separátor pro sběr neželezných kovů, díky čemuž bude linka efektivně separovat také kovové obaly, jako jsou například plechovky od nápojů, konzervy či hliníková víčka. Proto nyní mohou tento odpad obyvatelé Brna odkládat do žlutých kontejnerů spolu s plastem. Linka zpracuje také polystyren. Nadrtí jej a slisuje do briket, případně nasype do velkoobjemových vaků.
Na výstavbu dotřiďovací linky v celkové investici 330 mil. Kč  poskytl Státní fond životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí dotaci 43 mil. Kč. Pro městskou společnost SAKO Brno stavěly areál třídicí linky společnosti Metrostav DIZ a IMOS Brno, technologii dodala slovenská firma VÚMZ SK. „Jde o jeden ze strategických projektů v oblasti životního prostředí, který si vyžádal investici ve výši 330 milionů korun. Oceňuji, že stavba linky netrvala ani rok. Již po devíti měsících od jejího zahájení jsme začali se zkušebním režimem a nyní přecházíme na pravidelný, každodenní provoz. Tím ale rozvoj areálu nekončí, linka samotná bude středobodem celého centra pro materiálové využívání odpadu, což bude jednoduše řečeno největší sběrné středisko odpadu v Brně a možná i na celé Moravě,“ uzavírá primátorka Brna Markéta Vaňková.

FOTO: KPA ONE

slavnostní otevření třídicí linky


Zpět na archiv aktualit