Úvod / Aktuality / ReUse v Brně má 7 let

ReUse v Brně má 7 let

Projekt ReUse a na něj navázaný projekt nábytkové banky ReNab v Brně existuje již 7 let. Za tu dobu se na posílení městské zeleně podařilo vybrat téměř milion korun a rozdat nábytek do 160 rodin.

Princip projektu je zcela jednoduchý. V sedmi sběrných střediscích odpadu - Hapalova, Jedovnická, Sochorova, Dusíkova, Okružní, Ukrajinská a Jana Svobody – najdou lidé zastřešený uzavřený prostor, tzv. ReUse point Do něho lze přinést funkční, pro majitele nepotřebnou věc, kterou by však byla škoda jen tak vyhodit do popelnice. Může jít o vybavení domácnosti, jako například keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, talíře, hrnečky, skleničky, dále dekorace, květináče. Přijímají se také mechanické domácí spotřebiče, knihy, časopisy, CD, DVD, hračky, hudební nástroje, kočárky, kufry a sportovní vybavení.

Pracovníci sběrného střediska tyto darované předměty prodávají za symbolickou cenu. Od 10 korun za knihu, či hrníček, do 200 korun za zánovní kolo nebo lyže. Peníze získané z prodeje putují do nadační sbírky Květiny pro Brno, která z prostředků sbírky zajišťuje nákup i výsadbu rostlin a také péči o ně. Takto mohly vyrůst třeba krásné tulipány před ZŠ Lerchova, směsi letniček na Dominikánském náměstí, Renneské třídě či před Domem umění.

 „V rámci České republiky byl brněnský ReUse úplně první,“ vzpomíná Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.

Specifickou komoditou je nábytek. Kvůli vlastnímu systému přerozdělení byl vytvořen samostatný  projekt s názvem ReNab, známý též jako „nábytková banka“. Nábytek lze odevzdat na stejných střediscích, jako předměty pro ReUse, odkud je svezen do skladu Nábytkové banky. „ReNab je již zavedenou formou pomoci sociálně potřebným. Sbíraný nábytek předá Odbor sociální péče magistrátu rodinám, které ho využijí. Prozatím jsme shromáždili přibližně tisíc dvě stě kusů nábytku o váze sedmdesát dva tun, což umožnilo rozdat nábytek do sto šedesáti rodin. Největší poptávka bývá po kuchyňském nábytku, stolech a židlích,“ doplňuje předseda představenstva SAKO Brno Pavel Urubek.

Květiny pro Brno


Zpět na archiv aktualit