Úvod / Aktuality / SAKO Brno radí: vánoční stromek odneste na sběrné středisko odpadů. Malý můžete odložit k černé popelnici

SAKO Brno radí: vánoční stromek odneste na sběrné středisko odpadů. Malý můžete odložit k černé popelnici

Nejlepší způsob, jak se rozloučit s vánočním stromkem, je odnést jej na nejbližší sběrné středisko odpadu. Menší stromky je možné položit v předvečer či v den svozu k černé popelnici. V obou případech je žádoucí stromek zbavit všech ozdob a zejména háčků. Vánoční dřeviny svezené od černých nádob budou energeticky využity, zatímco stromky odevzdané na sběrné středisko jsou odváženy do kompostárny.

Jako každoročně mají Brňané hned několik možností, jak se zbavit vánoční dřeviny. Nejlepší pro životní prostředí je odnést stromek na sběrné středisko, kde jej zdarma převezmou. Stromek následně poputuje do kompostárny a obohatí směs pro přípravu kvalitního kompostu. Další možností je odložit stromek na vyhrazené místo, pokud toto místo příslušná městská část zřizuje.

Odstrojený vánoční stromek lze také odložit vedle černé popelnice. Ovšem pozor, toto se bez výhrad týká jen menších stromků. Lopaty lisovacího zařízení, které se skrývají  uvnitř svozového vozu, nejsou pro zpracování velkých, či tlustých kmenů uzpůsobeny. Proto moc prosíme občany, aby větší vánoční stromky, zejména ty s průměrem kmene nad 5 centimetrů, rozřezali na přibližně metrové kusy. Ty pak bez zaváhání projdou útrobami popelářského vozu, aniž by poškodili jeho lisovací zařízení. Stromek pak bude odvezen společně s komunálním odpadem v rámci standardního svozu odpadu a přispěje k výrobě tepelné či elektrické energie pro Brno.  

K stromkům, které neskončí na sběrném dvoře ještě jedno malé upozornění. Nepatří k bioodpadu, k podzemním kontejnerům ani k nádobám na tříděný odpad. Vozy, které svážejí tříděný odpad, míří do areálu třídicí linky, nikoliv k energetickému využití, takže popelářům by se při práci spíš pletly.

Takže jako každoročně pro občany, kteří nemohou přinést stromek na sběrné středisko, platí doporučený postup. Zbavit stromek ozdob a těsně před svozem jej položit vedle nádoby na směsný komunální odpad a nezapomenout mohutnější kmeny rozřezat na metrové kusy. A vysloužilé symboly Vánoc nenechat povalovat volně po chodníku, parku, a z důvodu možného poranění zvěře o zapomenutý háček nenosit zpátky do lesa, či nechávat jinde v přírodě.

 Tři základní pravidla jak s vánočním stromkem

1.

stromek zbavte všech ozdob

2.

stromek odneste na sběrné středisko odpadu (skončí v kompostárně)

 

 nebo

 

       ve svozový den, či těsně před ním položte rozřezaný vedle černé nádoby (skončí jako palivo)

3.

umělý stromek, nefunkční vánoční osvětlení, vybité baterie osvětlení

- odevzdejte na sběrné středisko odpadů

 

 

 


Zpět na archiv aktualit