Úvod / Aktuality / Kterak správně třídit hliník a plast

Kterak správně třídit hliník a plast

Co všechno u nás v Brně patří do žlutých kontejnerů? Kromě plastů také tetrapaky, nápojové kartony a drobné kousky polystyrenu. Ale také plechovky, konzervy, obaly od kosmetiky, zkrátka veškeré kovové (železné i neželezné) obaly z domácností.

Je tomu tak proto, že v areálu SAKO Brno funguje automatická třídicí linka, jejíž technologie dokáže rychle, spolehlivě a účinně vytřídit nejen plast, ale i kovy. „Účinný sběr kovových obalů z domácností nám umožňuje separátor železných i neželezných kovů, které jsou součástí linky“ upozorňuje Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.

Ovšem aby byl odpad ze žlutých popelnic co nejlépe využit a recyklován, je třeba dávat do žlutých kontejnerů jednotlivé druhy odpadu odděleně. To se týká plastů i kovů. Typickým příkladem je „obyčejný“ jogurt. Aby recyklace fungovala, měli bychom po otevření kelímku hliníkové víčko odtrhnout zcela a oboje, tedy jak víčko, tak kelímek, dát odděleně do žlutého kontejneru. Je to maličkost, ale ve výsledku hodně pomůže.

Proč? Protože hliníkové víčko nám zachytí separátor nemagnetických kovů, zatímco plastový kelímek „odhalí“ optický separátor. Pokud je však víčko spojené s kelímkem, stane se víčko pro trysku separátoru příliš těžké a nedokáže se oddělit z ostatního odpadu a nedostane se k ostatním hliníkům do Humpolce... Což je veliká škoda, protože hliník je materiál, s nímž se dá pracovat do nekonečna, aniž by ztrácel na kvalitě. Výroba hliníku je docela energeticky a environmentálně náročný proces, takže prostou recyklací tohoto kovu snižujeme emise, šetříme životní prostředí a finanční zdroje.

Takže opravdu stačí jen taková „maličkost“. Plastové kelímky do žlutých popelnic zvlášť, hliníková víčka zvlášť. Když už ten jogurt budete otevírat, odtrhněte prosím víčko od kelímku zcela.

A je to :-) děkujeme, Vaše SAKO Brno


Zpět na archiv aktualit