Úvod / Aktuality / Automatická třídicí linka slaví rok provozu

Automatická třídicí linka slaví rok provozu

Je to už rok, co funguje automatická třídicí linka. Brnu přinesla kvalitnější separaci odpadu, zejména plastu. Automatická linka nás také zároveň „donutila“ třídit malino jinak, než tomu bylo před ní. Do žlutých kontejnerů tak patří nejen plast a nápojové kartony, ale i plechovky, konzervy, zavařovací víčka, zkrátka kovové obaly z domácností.

V rámci ČR je brněnská linka na třídění odpadu ojedinělá především vysokou mírou automatizace. Základem technologie je soustava optických senzorů, které vytřídí komodity dle jejich typu, tvaru a barevnosti. S železnými a neželeznými kovy si zase poradí magnetické separátory.

„Velkou předností brněnské linky je čistota třídění. Už první měsíce provozu nám potvrdily, že linka bude splňovat očekávané parametry. Účinnost třídění jednotlivých komodit se pohybuje od 88 % u kovů a okolo 95 % u plastového odpadu,“ zdůrazňuje Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.

Moderní zařízení automatizované třídicí linky SAKO Brno aktuálně při dvou směnách vytřídí okolo 230 tun materiálu týdně. K následné recyklaci se připraví ve srovnání s předchozí ručním dotřiďováním zhruba šestinásobně vyšší množství různých druhů plastových obalů. „Za velmi pozitivní signál považujeme, že o třídění v naší lince projevují zájem také další obce Jihomoravského kraje. Provoz brněnské linky tak snižuje podíl odpadu v kraji, který by jinak putoval na skládky či k energetickému využití.“ dodává Pavel Urubek.


Zpět na archiv aktualit